2012. május 22., kedd

Kindle 4 NT - a vas

Jó egy éve használtam már egy Koobe Junior készüléket (tulajdonképpen elégedetten) amikor megjelent az Amazon Kindle készülékének új generációja. Mivel az ára és a Pearl képernyő egyaránt csábító volt, úgy döntöttem, hogy beruházok egy Kindle 4 NoTouch (az Amazon hivatalos nomenklatúrájában egyszerűen csak Kindle) masinára. Kb. 4 hónapnyi használat után íme a tapasztalataim:KÜLSŐ: Az új Kindle szép, elegáns, minőségi anyagokból készült. A 6"-os képernyő ellenére alig nagyobb a korábbi 5"-os készülékeknél, még tokkal együtt sem haladja meg a régi A/5 formátumú papírkönyvek (lásd pl. Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozat) méretét. Vékonysága miatt nagykezűeknek valószínűleg  már kényelmetlen is kézben tartani, számomra csak egy tok beszerzése után vált igazán komfortossá.
Az elegancia sajnos kissé a praktikum rovására is megy, a készülékház hajlamos csillogni - szerencsére leginkább akkor, amikor a képernyő is becsillanna, időnként mégis zavaró.

HARDVER: Az új Kindle gyors, várakozás alig van, minden gombnyomásra rögtön reagál, a menükben  is döcögés nélkül lehet barangolni. Az ötirányú navigációs gomb nagyszerűen működik, ez a rész tehát ötös.
A lapozás gyors, az ilyenkor jelentkező rövidke villanás hamar megszokható (Bár lehetőség van arra, hogy csak minden hatodik lapozásnál történjen teljes képernyőfrissítés - ekkor jelentkezik a jellegzetes villanás - ez sajnos a megjelenítési minőség rovására megy, így nem ajánlom). A lapozógomb viszont nem az igazi: kissé nehézkes, túl nagy erőt igényel a lenyomása ahhoz, hogy egy kézben tartva a készüléket igazán komfortos legyen. Tokot használva sokat javul a helyzet, a borító pont annyit ellensúlyoz, ami a kényelmes lapozáshoz szükséges.
Az előddel ellentétben billentyűzet nincs a készüléken - őszintén szólva nekem nem is hiányzik, de nyilván ez egyéni preferencia kérdése. Szükség esetén elérhető egy virtuális klaviatúra.
A készülék beépített memóriája 2 GB, memóriakártyával nem bővíthető. Sokak szerint ez hátrány (az előző generációban még 4GB memória volt), én viszont nem érzem annak. Erre a tárterületre az Amazon szerint kb. 1400 könyv fér fel, ami véleményem szerint már jóval több a kezelhetőnél, nemigen tudom elképzelni, hogy valakinek ekkora mobil könyvespolcra lenne szüksége, kétszer ennyit meg pláne fölöslegesnek tartok, de persze nyilván ez is egyéni ízlés kérdése.
Az elődhöz képest az akku is gyengébb lett. Tapasztalataim szerint napi 1-2 óra olvasás mellett 2-3 hétig kitart egy feltöltés.A több persze jobb lenne, de ez is messze veri az egyéb mobil eszközök üzemidejét.
Nagy pozitívuma a készüléknek a WiFi. Internetet is lehet ugyan vele böngészni, de nem emiatt jó (ehhez még kissé kezdetleges a böngésző), hanem mert ennek segítségével asztali gépünkről egy kattintással tudunk internetes cikkeket küldeni a Kindle-re (számos alkalmazás képes erre, én jelenleg a Chrome böngésző Send To Kindle nevű bővítményét használom erre a célra), hogy aztán monitor helyett akár ágyban fekve, szemkímélő e-inken olvassuk a minket érdeklő híreket, blogbejegyzéseket, stb.

KÉPERNYŐ: A Kindle 4 hasonlóan híres elődjéhez Pearl képernyőt használ. A korábbi VizPlex típusú megjelenítőkhöz képest mindenképpen kontrasztosabb, megfelelő fényviszonyok mellett maximálisan komfortos olvasási élményt nyújt. Egy papírkönyvtől azért még mindig elmarad - a háttér továbbra sem fehér, hanem világosszürke -, ez szabadtéren, vakító napsütésben előny (nem vakít úgy, mint egy papírlap), beltérben, rossz világítás mellett azonban egyértelműen hátrány: ahol egy hagyományos könyv még vígan olvasható, ott a Kindle esetén már sokszor erőlködik a szem. Egyes túlzó véleményekkel szemben becsillanni is képes a képernyő, szerencsére a készülék döntögetésével ez könnyedén korrigálható.

SZOFTVER, FORMÁTUMOK:  A masina natívan a mobi/prc/azw (ezek tulajdonképpen ugyanazon formátumot takarják) illetve a pdf és txt állományokkal birkózik meg. A testreszabási/beállítási lehetőségek ugyan kissé szűkösek, de majdnem elegendőek, ami pedig hiányzik (margóbeállítás, sorkizárás, karakterkészlet csere) azt a Calibre Kindle Collections plugin-je segítségével pótolhatjuk.  A pdf megjelenítés sajnos meglehetősen fapados, az, hogy eléri-e az olvashatóság szintjét abszolút alapanyagfüggő -A4-es, monitorra optimalizált pdf-ek sokszor nem ütik meg a mértéket...Bár a nem túl bőséges formátumtámogatás hátránynak tűnhet, valójában nem az. Megintcsak a Calibre-t segítségül hívva gyakorlatilag bármilyen alapanyagból (rtf, doc, epub, fb2, stb.) egyszerűen konvertálhatunk fogyasztható mobi-t. Ha pedig igényes - azaz tagolt, tartalomjegyzékkel, borítóval ellátott -  könyvet akarunk készíteni az sem ördöngősség, ennek mikéntjéről egy későbbi posztban szeretnék részletesen írni.
A készülék képes szótár kezelésére is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint letölteni a megfelelő szótáradatbázist (Angol-magyar 1.6 Német-magyar 1.2), a letöltött prc állományt felmásolni a Kindle-re, majd a Settings/Change Primary Dictionary menüpont alatt átváltani a kívánt nyelvre. Ezután ha egy könyvben a navigációs gombbal ráállunk egy szóra alul meg is jelenik a fordítása - egyszerű és nagyszerű.VERDIKT: A Kindle 4 NT  egy szerethető, nagyon jó ár/érték arányú készülék. Ha nem akarjuk másra használni, mint amire való - azaz csak olvasni szeretnénk rajta - akkor mindenképpen az ajánlott kategóriába tartozik.

A képek az amazon.com oldalról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése