2012. június 6., szerda

Szoftverfrissítés: 4.1.0

Az Amazon a napokban szoftverfrissítést adott ki a Kindle 4-re: Kindle Software Update Version  4.1.0

A telepítés menete nagyon egyszerű: a fenti hivatkozás alatt található oldalról töltsük le az új szoftvert (Download Version 4.1.0), a letöltött állományt másoljuk át a Kindle főkönyvtárába, majd a Settings menü Update Your Kindle pontjára kattintva indítsuk el a frissítést. Némi várakozás, majd egy automatikus újraindulás után már az új szoftvert használhatjuk.

ÉRDEMI ÚJDONSÁGOK:
- Az Amazon tájékoztatója szerint növelték a karakterek kontrasztját és olvashatóságát. Én lényeges különbséget nem vettem észre, de lehet, hogy bennem van a hiba - olvastam már olyan véleményt is, miszerint sokkal élesebbek lettek a betűk.
- Az eddigi egyszerű WiFi ON/OFF menüpont eltűnt, helyette a mobiltelefonok mintájára megjelent egy úgynevezett 'Aeroplane' mód. Ezt bekapcsolva kapcsolhatjuk ki a WiFi elérést (ekkor a fenti státuszsorban megjelenik egy kis repülőgép ikon).
- A készülék immár támogatja az Amazon új, továbbfejlesztett mobi formátumát, a KF8-at. Az Amazon oldalán található néhány mintaállomány (Letölthetőek innen: Kindle Format 8), ezek alapján az új formátumnak nyilvánvalóan vannak előnyei (szélesebb körű karakter- és bekezdésformázási lehetőségek, jobb képkezelési képességek,stb.), de ezek számomra egyelőre inkább csak elméleti előnyöknek tűnnek - kis hazánkban én már annak is örülök, ha egy könyv a régi mobi formátumban megvehető. (Saját tartalom szerkesztésével ebben a formátumban még nem próbálkoztam, de mivel mind a Kindlegen, mind a Calibre képes már KF8-at gyártani bele fogom vetni magam a témába, és ha minden jól megy a tervezett "Hogyan készítsünk egyszerűen MOBI-t" témájú bejegyzésben erről is írni fogok.)
FRISSÍTÉS ÉS ALTERNATÍV SZOFTVEREK:
Az előző bejegyzésben leírt módon, a régi firmware alá telepített Duokan és CoolReader szerencsére a frissítés után is tökéletesen működik.
A Duokan  minden bizonnyal az új szoftverre is gond nélkül feltelepíthető (a telepítés menetéből adódóan csodálkoznék ha nem így lenne), viszont a CoolReader-hez szükséges jailbreak nem teljesen biztos, hogy működik. Ha valakinek ezzel kapcsolatban gyakorlati tapasztalata adódna kérem ossza itt meg.

MÁSOK TAPASZTALATAI:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése