2013. március 7., csütörtök

Kindle 4 vs Paperwhite - fekete vagy fehér?

A lentebb leírtak alapjául három fekete Kindle 4 és egyetlen Paperwhite használatával szerzett tapasztalataim szolgáltak. Külföldi fórumok hozzászólásai alapján nem kizárt, hogy a Paperwhite-ok minőségi szórása a szokottnál nagyobb, ezért akár jelentősebb különbségek is lehetnek az egyes készülékek között - elképzelhető tehát, hogy mások véleménye az enyémtől jelentősen eltér, akár azért mert jobb, akár mert rosszabb kijelzőjű Paperwhite-hoz juttatta őket a sors.Lassan fél éve, hogy egy tökéletes kijelzőjű fekete Kindle 4-et (a hazai boltok nómenklatúrájában Kindle 5-öt) használok teljes megelégedéssel. Tulajdonképpen nem is terveztem újabb készülék beszerzését, de egy garanciális csere alkalmával az Amazon egy 120 dolláros ajándékkártyával fedezte az ügyintézés során keletkező költségeimet, ezt pedig csak náluk vásárolhattam le. Gondoltam egye fene, akkor vegyünk belőle egy Paperwhite-ot, úgyis megjelenése óta kíváncsi voltam rá, főleg a beépített világítás izgatott. Ha pedig már a birtokomba került mind a kétféle Kindle óhatatlan volt, hogy össze ne hasonlítsam őket. A lenti írás célja nem a Paperwhite részletes bemutatása, inkább csak a saját, meglehetősen szubjektív benyomásaimat szeretném összegezni.

HARDVER: Mindkét készülék jól néz ki, mindkettő hasonló fekete, ujjlenyomatgyűjtő műanyagborítást kapott és mindkettőt jó kézbe venni. A Paperwhite-ról eltűntek a hardveres lapozógombok, lapozni csak az érintőképernyő használatával lehet - jó lett volna, ha legalább alternatívának megmaradnak a gombok is, de nagyon tulajdonképpen nem hiányzik, hamar megszokható az új módszer, főleg ha már gyakorlott okostelefon vagy táblagép használók vagyunk. A Paperwhite több, mint 40g-al nehezebb a kis Kindle-nél (213g versus 170g), ez a különbség pedig már érezhető, főleg ha az Amazon saját, nagyon praktikus, ámde meglehetősen súlyos (153g!) Paperwhite tokját használjuk.
A Paperwhite-ról nemcsak a lapozó-, de az egyéb hardvergombok is eltűntek, mindössze a készülék alján található Power gomb maradt meg (és ez is szinte teljesen felesleges ha a mágneses tokot használjuk, amely automatikusan ki/be kapcsolja a készenléti módot).

SZOFTVER: Ez is hasonló logikát követ mindkét készüléknél, természetesen a Paperwhite felhasználói felülete az érintőképernyőre van optimalizálva, ami a mindennapi használatot nagyban megkönnyíti. A virtuális billentyűzet, a keresés, vagy a szótár egész más élményt nyújt, mint a régi, ötirányú D-pad-del történő navigáció. Van sajnos negatívum is: a fejezetek között csak a menübe lépve tudunk ugrálni - K4-en egyszerűen a D-pad-el, a korábbi Kindle Touchon pedig a képernyő "végigsöprésével" (swipe) volt erre mód - mindkettő elegánsabb módszer.
Újdonság, hogy a könyveket nemcsak a szokásos listaként, hanem borító nézetben is megjeleníthetjük. Természetesen lehetőség van a megszokott kollekciók használatára is.
Az Amazon új karakterkészletekkel bővítette a készüléket (úgymint Baskerville, Futura, Palatino), de megmaradt a jó öreg Caecilia is. 
A webböngésző maradt ugyanolyan, mint volt, talán valamivel jobban használható az érintőképernyőnek köszönhetően, de azért továbbra is csak amolyan szükségmegoldás, ha éppen nincs a közelünkben kényelmesebb internetelérési lehetőség.

PIMPELHETŐSÉG: A Kindle Developer's Corner aktív fejlesztőinek köszönhetően a Paperwhite nagyszerűen és széleskörűen pimpelhető. Jailbreak, képernyővédő, elválasztás, állítható margók, több szótár egyszerre történő használata, CoolReader, Duokan, a KUAL-ról már nem is beszélve. Azt hiszem bátran elmondható, hogy ezen a téren nagyobb támogatottságot élvez, mint a Kindle 4, ami nem volt a fejlesztők kedvence, emiatt mindig kissé a háttérbe szorult.

KIJELZŐ: Végül jöjjön a legnehezebb rész, a kijelző. Mint a bejegyzés elején említettem, a fekete Kindle 4 kijelzője tökéletes. Megfelelő fényforrás (legyen az természetes fény vagy egy rendes olvasólámpa) használata esetén a háttér kellemes árnyalatú nagyon világos szürke, a betűk pedig élesek, kontrasztosak, és olyan mélyfeketék, hogy majd leugranak a képernyőről. Természetesen mindezen jó tulajdonságok a fényviszonyok romlásával párhuzamosan csökkenek, olyannyira, hogy egy rosszul megvilágított szobában/buszon/stb. öröm helyett hamar erőlködéssé válhat a szem számára a készülék használata.
A Paperwhite kijelzője számomra eddig egy merő ellentmondás, elektronikai készülékről ennyire bizonytalan véleményem még nem volt. Az Amazon annak idején a korábbi generációhoz képest 25%-al nagyobb kontrasztot, megnövelt felbontást, egyenletes háttérvilágítást ígért. A valóság sajnos messze nem ilyen ideális, a kijelzőt leginkább Janus-arcúnak lehetne nevezni. Időnként tökéletes - kontrasztos, fekete betűk, egyenletesen fehér háttér -, máskor majdhogynem elkeserítő - szürke betűk, rózsaszín/zöld foltok  a háttérben, jól látható LED árnyékok a kijelző alján. Ennek megfelelően a véleményem is a "dejóhogymegvettem" és a "visszakéneküldeniazAmazonnak" között fluktuál. Ami biztos:
  • Jó fényviszonyok között a fekete Kindle 4 a nyerő, bárhogyan is állítom a Paperwhite világítását, a két készüléket egymás mellé téve a K4 képe mindig kontrasztosabbnak látszik.
  • Kikapcsolt világítás mellett a Paperwhite háttere sötétebb a K4-énél, a betűk is inkább sötétszürkék, mint feketék.
  • Háttérvilágítás és jól megválasztott fokozatú beépített világítás együttes használata mellett a Paperwhite-on is közel tökéletes (bár mint fentebb említettem a K4-től kissé elmaradó) oldalkép nyerhető.
24 fokozatú háttérvilágítás

  • Felhúzott világítás mellett a Paperwhite háttere jóval világosabb lesz, mint a K4-é - sajnos azon az áron, hogy ekkor szembetűnővé válik a kékes fényű LED világítás, az élmény inkább hasonlít egy LCD kijelzőhöz, mintsem egy hagyományos könyvhöz.
  • A Paperwhite felbontása nagyobb, ez finomabb vonalvezetésű/kisebb karaktereknél látványos, viszont a mindennapi használat során nem különösebben jelentős előny.
  • Sötétben, csak a beépített világítás használata mellett előjönnek a fent leírt kijelzőhibák, megvilágítási egyenetlenségek. Hogy ez mennyire zavaró, az valószínűleg sok tényezőtől függ (a beállított fényerő, a szemünk fáradtsága, stb.), emellett vélhetően ez az a terület, ahol akár nagyobb különbségek is lehetnek az egyes készülékek között - külföldi fórumokon egyesek már az Amazon minőségellenőrzési hiányosságait is felvetették, annyira különböző vélemények születtek a kijelzőről. Mindenesetre az első benyomásomat a készülékről ezek a képernyőhibák kissé lerontották.
Kindle 4 versus Paperwhite

VERDIKT: Nehéz kérdés. Ha a Vizplex kijelzős Koobe Junior vagy akár a korábbi szürke K4 után vettem volna a kezembe a Paperwhite-ot valószínűleg (majdnem) tökéletesen elégedett lennék. A fekete K4 után viszont nem ilyen egyszerű a helyzet. Eredetileg úgy terveztem, hogy megválok a kis Kindle-től, és csak  a Paperwhite-ot tartom meg. Nos, úgy tűnik nem így lesz, a szokásos esti, olvasólámpás használatra továbbra is marad a K4: könnyebb, kontrasztosabb, az én szememnek kellemesebb a képe. Mivel azonban gyakran fordulok meg olyan helyeken is, ahol messze nem ideálisak a fényviszonyok, hordozható készüléknek marad a Paperwhite is - ezeken a helyeken a K4 minden pozitívuma ellenére egyszerűen nem alternatíva, a Paperwhite pedig minden hibája ellenére még mindig jobb megoldás, mint bármi más, amit eddig használtam.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése