2012. május 22., kedd

Alternatívák

Bár a Kindle 4 mindenféle módosítás nélkül is tökéletesen használható e-könyv olvasó, az embert - főleg ha kicsit kocka - mindig izgatja, nem lehet-e többet kihozni belőle. Jó lenne konvertálás nélkül többféle formátumot használni, jó lenne ha bővebbek lennének a testreszabási lehetőségek,stb. Orosz és kínai barátainknak hála szerencsére léteznek is alternatív olvasószoftverek, a telepítésük pofonegyszerű, így bátran kipróbálhatjuk őket. Íme:

DUOKAN LITE: Kínai találmány. Tulajdonképpen egy komplett alternatív OS, ami teljesen képes leváltani az eredeti Kindle szoftvert. 



Telepítés:

Töltsük le a telepítőállományt (A jobboldali panelről letölthető, igyekszem a hivatkozást naprakészen tartani, hogy a bűnlassú kínai oldal helyett innen mindig elérhető legyen a legújabb Duokan verzió.)

4.0.x firmware használata esetén:

A letöltött csomagból a DK_System könyvtárat illetve a  K4_4.0.0_to_4.0.1  könyvtárból a data.tar.gz állományt másoljuk fel a Kindle-re.Két egymás utáni Restart-ot követően már használhatjuk is az új rendszert.

4.1.0 firmware alatt:

Itt némileg bonyolultabb a telepítés. A letöltött csomagból a DK_System könyvtárat illetve a K4_4.1.0 könyvtárból a data.tar.gz, ENABLE_DIAGS állományokat, valamint a diagnostic_logs könyvtárat másoljuk fel a Kindle-re. Restart-ot követően a rendszer a diagnosztikus módba fog belépni. Itt válasszuk a D) Exit, Reboot or Disable Diags, majd a D) Disable Diagnostics, végül a Q) To continue menüpontokat. Ha mindent jól csináltunk, ekkor el kell indulnia a Duokan telepítőjének, és néhány perc múlva birtokba vehetjük az alternatív OS-t.

(Kobudera olvtársnak köszönhetően magyar nyelven is használható a program, illetve részletes tippek állnak rendelkezésre ITT.)



Tapasztalatok: 

- Beállítási, testreszabási lehetőségekben végre tudja azt, ami az eredeti Kindle szoftvertől is elvárható lenne (sortávolság, margó, bekezdés, betűk kontrasztja, stb.).
- Az oldalkép végre tényleg sorkizárt, a jobb margó sem cakkos - igaz a nem magyar nyelvre szabott elválasztás időnként fura dolgokat művel.- A karaktergenerálás szebb, mint az eredeti szoftverrel, a betűk kontrasztosabbak, szebb a rajzuk.
Kedvenc, e-inkre optimalizált Droid Serif karakterkészletem (Droid Serif ) végre úgy néz ki, ahogy szeretem.
- PDF kezelésben egy nagyságrenddel jobb, mint az eredeti szoftver, képes újratördelésre, a margók levágására, több oldalt tartalmazó lapokból álló PDF-ek esetén megoldható az oldalankénti megjelenítés(!).
- A szoftver Wifin keresztül frissíthető, én jópár verzióváltáson vagyok túl anélkül, hogy ehhez össze kötnöm kellett volna a géppel.
- A Wifi-Ftp menüpont nagy ötlet: a szoftver létrehoz egy mini ftp szervert, amihez az asztali gépünkről bármilyen ftp klienssel hozzákapcsolódhatunk wifin keresztül, így ismét megspórolhatjuk az adatkábel használatát (én Total Commandert használok erre a célra).




Fent az eredeti Kindle firmware (font: Caecilia), 
lent a Duokan (font:Droid serif) karakterképe 


Negatívumok:

- Az eredeti szoftverrel ellentétben nem jelzi az alsó sávon pöttyökkel a fejezethatárokat, illetve nem lehet a navigációs gombbal egyszerűen ugrani a fejezetek között.
- A lábjegyzetekkel/hivatkozásokkal abszolút nem boldogul. Ebben jó lenne, ha legalább az eredeti szoftot utolérné, arról már nem is álmodok, hogy esetleg a CoolReader-féle lap alján megjelenítős (mint a papírkönyvekben) megoldást sikerülne beépíteni...
- Nem működnek a Send to Kindle és társai. A Wifi-Ftp kissé kárpótol ezért, de nem teljesen.
- Nem jeleníti meg a metaadatokat, és sajnos a borítót sem.


COOLREADER: Ha valaki már használt Koobe készüléket, akkor régi ismerőst üdvözelhet. Orosz programozók gyártmánya, az eredeti Kindle szoftveren belül futtatható. További részletek a telepítésről és a program használatáról itt találhatóak: CoolReader - régi motoros



9 megjegyzés:

  1. Köszi az infót!
    Kérdéseim a következők:
    1. A Doukant el lehet távolítani, ha nem válik be nekem? Szeretném kiprószálni, bár a fejezet ugrás hiánya és a lábjegyzet probléma erősen visszatart egyelőre...
    2. A sorvégi szóelválasztást ki lehet kapcsolni a szoftokban? Engem marhára irritál minden ilyen hiba.
    3. A Coolreader "futva marad" ha kikapcsol a kütyü, vagy mindig el kell indítani? Bár ez valószínűleg hülye kérdés, mert az nem igazi kikapcsolás...
    4. docx-et, rtf-et olvasnak a programok?
    5. Pl. ePub beépített fontot kezelik?
    5. Várhatunk ebben a blogban újabb infókat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Igen, van benne egy "Duokan törlése" menüpont, amivel egyszerűen eltávolítható.
      2. Sajnos az elválasztást sem kikapcsolni, sem a nyelvét beállítani nem lehet.
      3. Futva marad - tulajdonképpen úgy működik, mintha egy könyvet nyitottál volna meg.
      4. A CoolReader olvassa az rtf-et, a Duokan csak a txt-vel boldogul. A doksija szerint a CoolReader a doc-ot is viszi, ennek ellenére nekem még egyet sem sikerült megnyitni.
      5. Az epub fontkezelés tapasztalataim alapján kissé érdekes. A beágyazott fontot nem tudja felhasználni, viszont ha Duokan fontjai közé fel van telepítve az epub-ban szereplő típus, akkor mégiscsak azzal jeleníti meg.
      6. Igen, most pl. egy "Hogyan készítsünk egyszerűen MOBI-t" leírást tervezek, de ha szoftver/firmware/hack témában belefutok valami érdekesbe arról is biztos lesz bejegyzés.

      Törlés
  2. Nekem valamiert nem megy fel :(

    VálaszTörlés
  3. Helló, egy új kindle tulaj vagyok és egy nagy kérdésem lenne Ha hackelem a képek miatt az garivesztétses (itthon vásárolt kindle edigitalban) de valahogy vissza lehet állítani a teljesen szűz oprendszert (4.0.0) mint ha semmit nem tettem volna hogy a gari ne vesszen el? köszi előre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Saját tapasztalatom sajnos nincs a visszaállításról. Amit olvastam az alapján elvileg működnie kell a Reset To Factory Defaults-nak (ez a menüpont állítja vissza a gyári, 4.0.0 firmwaret), legalábbis abban az esetben, ha a készülék csak az eredeti képernyővédőket tartalmazza. Az igazi UnJailbreak valószínűleg bonyolultabb, lásd itt: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=182287

      A jailbreak önmagában egyébként nem látszik, az Edigitalban biztosan nem szúrják ki, az Amazonos szakik viszont valószínűleg igen, szóval az is kérdés, hogy hogyan érvényesítik az Edigitalban a garanciát.

      Ha fontos a gari, én nem biztos, hogy hozzányúlnék a készülékhez, a saját a képernyővédő ugyan jópofa, de mivel úgyis csak akkor látszik, amikor nem használod a készüléket, nem biztos, hogy megéri a kockázatot.

      Törlés
  4. Az egyedi képernyővédőt próbálnám ki ha vissza is lehet állítani mindent :D

    VálaszTörlés
  5. Sajnos, eltoltam a Kindle 4-esemet: jailbreakelt szoftvert tettem volna rá, de megállt, de beállt, mint a gerely… Csúnyán elszúrtam. A számítógép sem látja már. (Hagyományos módon legalábbis)
    Nem tudtok valakit, aki meg tudná javítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Első lépésként próbáld meg 30 másodpercig nyomva tartani a gép alján lévő bekapcsoló gombot. Ez a művelet egy Hard Reset-et hajt végre, nekem egyszer már sikerült így visszahozni a se kép-se hang gépet.
      Ha ez nem segít, akkor nézz szét ebben a fórumban, nem kizárt, hogy tudnak segíteni: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=170929

      Törlés